niedziela, 16 lutego 2014

Prażone pestki dyni z cynamonem

Pestki dyni są bardzo zdrowe. Pomagają leczyć stany zapalne skóry, zapobiegają wypadaniu włosów. Dzięki zawartości cynku wpływają też dobrze na trądzik. Mają dużo witamin, pomagają nawet pozbyć się pasożytów.

Niestety są też kaloryczne, wartość energetyczna w 100 g to 556,00 kcal. Ale są dość lekkie, trudno zjeść naraz 100 gramów pestek.  Ale czasem można zjeść coś dobrego. Dodajmy im jeszcze trochę kaloryczności robiąc z nich smakowity deser bądź dodatek do deseru. Porcja, którą tu widzicie była na 4 osoby :)

Na suchą patelnie teflonową, wrzucamy pestki dyni.



 Dodajemy do nich 2 łyżki stołowe cukru i 3 łyżeczki płaskie cynamonu.





Prażymy aż stopi się cukier i zaczną pięknie pachnieć. Na średnim ogniu.



Pestki dyni na ciepło ( na początku bardzo gorące ) są przepyszne. 


3 komentarze:

  1. MMM pychotka, pestki dyni mam, jutro robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm muszę spróbować takiego sposoby na pestki bo na surowo mi nie smakują...

    OdpowiedzUsuń