Niestety są też kaloryczne, wartość energetyczna w 100 g to 556,00 kcal. Ale są dość lekkie, trudno zjeść naraz 100 gramów pestek. Ale czasem można zjeść coś dobrego. Dodajmy im jeszcze trochę kaloryczności robiąc z nich smakowity deser bądź dodatek do deseru. Porcja, którą tu widzicie była na 4 osoby :)
Na suchą patelnie teflonową, wrzucamy pestki dyni.
Dodajemy do nich 2 łyżki stołowe cukru i 3 łyżeczki płaskie cynamonu.
Prażymy aż stopi się cukier i zaczną pięknie pachnieć. Na średnim ogniu.
Pestki dyni na ciepło ( na początku bardzo gorące ) są przepyszne.
MMM pychotka, pestki dyni mam, jutro robię :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuńhmmm muszę spróbować takiego sposoby na pestki bo na surowo mi nie smakują...
OdpowiedzUsuń