Ciasto na szarlotkę :
2 szklanki mąki kukurydzianej
200 gr masła
0,5 szklanki cukru
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
Mąkę, cukier i masło ( pokrojone ) wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Do wyrobienia ciasta najlepiej użyć silnego i przystojnego mężczyzny :) Po wyrobieniu ciasta, owinąć je folią spożywczą i włożyć ciasto na 30 minut do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić. Do garnka wlać odrobinę wody ( ok 100 ml ) dodać jabłka i cukier, gotować na wolnym ogniu do momentu wyparowania wody.
Ciasto z lodówki wyłożyć bezpośrednio w tortownicy ( uwaga jest kruche ), troszkę ciasta można odłożyć by przykryć nim jabłka.
Ciasto wstawić do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach ( delikatnie nakłuwamy spód ciasta widelcem w kilku miejscach ). Kiedy się podpiecze wykładamy jabłka, a na górę dajemy resztę ciasta w postaci dekoracji. Pieczemy jeszcze 40 minut i gotowe :) Smacznego.
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńjak smacznie! super wyglądają te gwiazdki :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakuje na ciepło ( nie ma drożdży więc nie ma strachu, że będzie bolał brzuch ) można jeszcze dodać lody :)
OdpowiedzUsuń