wtorek, 19 listopada 2013

Prosta i smaczna szarlotka z jabłkami bez glutenu

Dziś przepis na szarlotkę z jabłkami. W tak pochmurne dni słodka, krucha i ciepła szarlotka to dokładnie to czego potrzebuję.



 Jakiś czas temu odkryłam, że moje problemy z układem pokarmowym spowodowane są nietolerancją glutenu, dlatego wyeliminowałam go z diety.

Ciasto na szarlotkę :

2 szklanki mąki kukurydzianej

200 gr masła

0,5 szklanki cukru

Nadzienie:

1,5  kg jabłek

2 łyżki cukru





Mąkę, cukier i masło ( pokrojone ) wrzucić do miski i wyrobić ciasto. Do wyrobienia ciasta najlepiej użyć silnego i przystojnego mężczyzny :) Po wyrobieniu ciasta, owinąć je folią spożywczą i włożyć ciasto na 30 minut do lodówki.




Jabłka obrać i pokroić. Do garnka wlać odrobinę wody ( ok 100 ml ) dodać jabłka i cukier, gotować na wolnym ogniu do momentu wyparowania wody.






Ciasto z lodówki wyłożyć bezpośrednio w tortownicy ( uwaga jest kruche ), troszkę ciasta można odłożyć by przykryć nim jabłka. 



Ciasto wstawić do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach ( delikatnie nakłuwamy spód ciasta widelcem w kilku miejscach ). Kiedy się podpiecze wykładamy jabłka, a na górę dajemy resztę ciasta w postaci dekoracji. Pieczemy jeszcze 40 minut i gotowe :) Smacznego.



3 komentarze:

  1. jak smacznie! super wyglądają te gwiazdki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej smakuje na ciepło ( nie ma drożdży więc nie ma strachu, że będzie bolał brzuch ) można jeszcze dodać lody :)

    OdpowiedzUsuń